marresmams.blogg.se

Galopp

Kategori: Hästarna

I helgen var Petra, Bries ägare, och hjälpte till på det tora evenemanget i Borås ridhus. Maria skulle ta hand om Brie, så igår tog vi en härlig ridtur, jag på Brigade, Maria på Magnus och Lollo på Brie, det var soligt och några minusgrader, en perfekt dag för en tur i skogen. Brigade var på bra humör och trampade på i bra tempo =) så bra att jag inte kunde låta bbli att tjuva mej till en liten galopp....det var en skön men lite pirrig känsla....vi har ju bara skrittat och travat lite under det senaste året. Han är inte friskförklarad ännu, men han har inte visat nå´t alls nu på länge och jag försöker bygga upp honom igen, han kommer väl aldrig att bli som förr, men lite styrka ska hna ha tillbaka ialla fall.
Magnus tyckte det var toppen att få galoppera ute tillsammans med de andra, men han ville mycket mer.....men eftersom jag var först och sträckan inte blev så lång hann han inte med att busa så mycket.
När vi kom hem gick vi stigen upp genom skogen, där är det lite isigt så Brie halkade vips låg Lollo på marken med foten i stigbygeln, Brie var lugn och det gick bra för dom båda. Såg lite läskigt ut, ett tag trodde jag Brie skule få panik och dra iväg med Lollo hängades efter, men snodden i stigbygeln släppte och Lollo kom på fötter som tur var.

I dag har jag mockat och fixat allt till Brie, PPetra skulle jobba hela dan och frågade om jag kunde hjälpa henne så hon inte skulle behöva få så stressigt. Jag trodde inte det fanns nå´n häst i hela världen som kladdade ner som Brigade, men i morse kunde jag konstatera att det finns minst en till......och dessutom i samma stall ;)

Så var det dags för ännu ett av mina djur att flytta till de evigt gröna ängarna

Kategori: Allmänt

På sista tiden har jag tyckt Vincent blivit så lätt, varje kväll jag lyft ut honom har jag sagt till Janne att han är lätt som en fjäder. Jag har konstaterat att han blivit kräsen och inte ätit den mat han fått, den som han ätit tidigare och den som de andra tre äter. Så förra helgen när jag jobbade köpte jag med lite annan mat hem, jag fick gömma den för sambon, han tycker jag skämmer bort djuren lite för mycket ;-)
Vincent ville inte äta av den maten heller, han nosade lite sen gick han och la sej i soffan.


På måndag kväll var han ganska slö, och jag förstod att han inte mådde så bra, så han fick sova inne. På tisdag morgon låg han på exakt samma plats och han var tovig och smutsig i sin långa päls, han luktade så himla äckligt och jag bestämde att han skulle få duscha. Jag såg att han hade ett varigt sår på läppen och åkte iväg till affären för att köpa lite annan mat som skulle vara lätt att äta. Han åt lite sen vände han bort huvudet.
Jag var ändå vid gott mod, han hade ju både ätit och druckit. Så fick han duscha, jag blev alldeles förskräckt när han blev blöt, han var så liten så liten.....som en kattunge och bara skinn och ben. Synen när han låg där blöt och apatisk på handduken har etsat sej fast. =(

På onsdagen var han sämre, jag tvingade i honom vätska men när han kräktes upp den förstod jag att det var slut med den lilla kissen.
Jag fick så dåligt samvete att jag inte märkt något på honom tidigare, men han har varit som vanligt förutom att han inte ätit upp, men med tre andra katter kan jag ju inte veta hur länge han lämnat mat....dom kollar ju alltid i varnadras skålar.....och de andra har blivit stora så jag trodde Vincent kändes lätt i jämförelse.

Jag fick tid hos veterinären direkt och så åkte vi för att hjälpa honom över....
veterinären, samma som hjälpte Bizzy (förra hunden) sa att han inte lidit av sjukdom särskilt länge, vet inte om det var för att trösta mej.
Det var troligtvis njurarna som lagt av, kanske vanligt hos katter, jag vet inte.
Jag vägde honom innan vi åkte hem.....3.1 kg!
Hans Normalvikt var 4.5 kg, övet ett kilo, det är mycket för en lilte katt!

Min snälla sambo som vet hur mycket jag bryr mej om våra djur och hur ledsen jag var
hjälpte mej så Vincent fick komma hem igen.
Han kämpade med tjälen och den stenhårda marken för att göra en liten grav bredvid Bizzy.
Jag skulle aldrig stått ut med att lämna honom på veterinärstationen, när det blir lite varmare ute ska han få en lite ros oxå.
Jag är ändå glad att jag tog beslutet att avliva ganska snabbt...
han behövde inte lida eller ha ont nå´n längre tid, och han fick ett värdigt slut.
Han blev extra ompysslad de sista dagarna och han fick komma med hem.

Velar

Kategori: Allmänt

I dag är en riktigt kass dag, trots att solen skiner och det är tt underbart väder är jag på värsta depparhumöret.
Det började med att jag försov mej i morse, inte så mycket, men pållarna är vanedjur och vill helst ha sin frukost och rutiner på ungfär samma tid varje dag, nu blev det bara en halvtimme försesnat så dom hade inte hunnut bli otåliga.
När jag kom in igen hade jag fått ett mess som gjorde mej lite fundersam och ledsen, men men....
Jag tittade till den lilla kissen som är sjuk sen ett par dagar, han verkade lite bättre, och jag gjorde mej i ordning för hundpromenaden. Brigade fick följa med i tömkörningssele, han var på bra humör men kollade lite efter Brie som gnäggade i hagen.
Jag gick och funderade på hur jag ska göra med ridningen, den sista tiden har jag varit tveksam om jag ska fortsätta, Brigade är ju inte frisk och han kan inte träna i ridhuset längre, vi har funderat lite på en annan häst, men hur ska jag välja? allt kommer att bli jämfört med Brigade och då hittar jag aldrig nå´n. Brigade är den mest speciella och kärleksfulla häst jag träffat, en så´n som det bara finns en enda av och vi har en speciell relation.

Det lutar nog åt att jag lägger ner all ridning......tror jag.....jag kan inte tänka mej ett liv utan Brigade så han stannar hos mej hur det än blir. Mina tankar kanske är så här mörka och dystra nu eftersom det är bra länge sen jag kunde rida honom ordentligt, nästan ett och ett halvt år har han varit sjuk och det så klart man blir less då. I Maj ska vi tillbaka till kliniken, för sista gången hoppas jag....mitt hopp är att han ska bli friskförklarad då....ja så pass frisk han nu kan bli....

När jag kom tillbaka in igen, hade kissen blivit sämre, han låg på golvet bredvid sin toa och reagerade inte på nå´t.
Jag har en liten spruta så jag fick i honom vatten blandat med mosad mat...lite grann sen spottade han ut....så det får bli nå´n form av medicin....
Jag har hört att en katt inte klarar att svälta sej så som en hund t.ex. att en katts organ blir sjuka om den inte äter regelbundet....det var Maria som sa det och när jag tänker efter så har jag hört för länge sen att en katt ska ha fri tillgång till mat så det hänger nog ihop! Nu ska jag peta i honom lite mer mat sen åker kjag till gymmet!

Som det kan bli!

Kategori: Allmänt

Vi visste nog både Petra och jag att våra hästar skulle bli kära i varandra. Från den stunden vi släppte ihop dom har dom varit oskiljaktiga, om nå´n av dom tas ur hagen för att ridas gnäggar den andra oavbrutet till dom ser varandra igen.
Första kvällen jag skulle ta in efter vi släppt ihop, stannade Brigade varje meter på väg till stallet, han vände sej och kollade om Brie inte skulle komma med, men nu har han lärt sej att hon kommer. Han var ju kär i Cookie oxå, men jag kan inte påminna mej om att han grät så mycket efter henne.....hon däremot var inte nöjd när han gick ur hagen.
I söndags skulle Petra åka iväg på hopptävling med Brie, jag hade sovmorgon eftersom hon hade släppt ut på morgonen. Vid tio vaknade jag av att Brigade stod i hagen precis nedanför fönstret och gnäggade......sen lät han resten av dan till hon kom tillbaka....

Både jag och Maria har varit ute och ridit på Brigade, vissa dagar är han pigg och har ett bra tramp, men vissa dagar är han trött och stel. Nu när det börjar bli varmare ute, hoppas jag han blir mindre stel, nästa vecka kommer Dörthe, massören, hit för att hjälpa och mjuka upp honom lite. Hon går igenom Magnus och Brie då oxå.

Jag har haft med Brigade på ridskolan ett par gånger, först tyckte han det var kul att göra nå´t annat, han var pigg och riktigt glad dagarna efter, men nu verkar han inte bry sej så mycket så han ska få stanna hemma några gånger så lånar jag ridskolehäst istället. Han får ju inte träna ordentligt i ridhuset heller, så vi har bara jobbat lite med inte alltför ansträngande övningar.

Här hemma har Janne börjat riva ett par rum, det började med att vi var och beställde ny soffa och soffbord. Det var sex veckors leverans och efter ett par dagar frågade han om vi inte skulle byta golvet innan den kom. - Visst! tyckte jag....och föreslog att han skulle byta tak oxå.....så en kväll förra helgen när jag kom från jobbet hade han börjat riva taket. Han hade bestämt sej för att slå bort en vägg så rummet skulle bli större....fint....nu är det en jäkla röra överallt, saker som stod i de två rummen har packats in i ett,  soffan och TV:n står i köket, köksmöblerna isärplockade på övervåningen, spån, damm och skräp överallt. Suck! Men det blir väl klart snart och då kommer det bli så fint =)
Förresten, den nya soffan kom i veckan så den står nu i ett garage och väntar...det var inte sex veckors leverans, dom sa så för att det var den längsta tiden vi skulle behöva vänta =)

Blir inte som förr

Kategori: Allmänt

Nu har jag kollat runt lite bland de andra zoominvännernas nya bloggar och efter en del funderande har jag beslutat att detta inte alls kommer att ersätta min gamla blogg.

Jag kommer inte att blogga enbart om mitt liv på gården och hästarna, jag kommer inte att lägga in en massa foton på djuren, jag kommer att blogga om allt det som rör sej i mitt huvud, naturligtvis kommer det att finnas en och annan bild oxå, men inte som i zoomin.
Det var så jag startade denna blogg, för att få skriva av mej funderingar, glädje, ilska, besvikelse och ursinne,
det är så jag kommer att fortsätta.

Så om det är nå´n från den gamla goda bloggtiden som läser detta, tack för de år vi haft glädje av varandra!


Det är ruggigt och kallt ute idag, regnet hänger i luften och det är snålblåst,
 jag önskar att jag kunde tänt en brasa i kaminen, men det går inte.
Rummet som kaminen står i är ett av de rum han rivit.
Det kommer väl ta ett par veckor innan jag kan värma mej vid den kaminen igen.
Under tiden är det bara att klä på sej, jag gillar inte att ha en massa kläder på,
de sitter i vägen och hindrar mej från att röra mej......
Jag känner mej lixom fången på nå´t sätt, jag har alltid varit så´n.

Ja, ja snart ska jag ta en liten runda med hunden och sen är det jobb i eftermiddag och kväll!