marresmams.blogg.se

En ledsam historia

Kategori: Från förr

Det får bli ett extra inlägg idag....jag har något att berätta angående det där att bli arg och skrika på sin häst.Ni som följt mej länge vet att jag hade en väldigt mysig tjej i 20-årsäldern, här de första åren, J, hon var medryttare till Brigade när vi bodde i Sthlm och när vi åkte hit kom hon och bodde här ungefär en vecka varje månad. Jag gav henne halva det varmblod jag hade fått, Pale Clamber, och vi hade så himla mycket kul ihop, hon var en toppentjej helt enkelt, mjuk, klok och rolig. Men vår vänskap fick ett abrupt slut och jag har saknat henne väldigt mycket sen dess, jag har mailat och försökt återuppta vår vänskap, men hon bemödar sej inte ens att svara. Nu var det ju inte det jag skulle berätta, men för att ni bättre ska förstå.

Det föll sej så att jag sålde min halva i Pale och hon tog honom till sthlm nästan ett år, där träffade hon en synnerligen otrevlig människa, C som tydligen hade svårt med vänner,hon köpte J, eller åtminstone tyckte jag det. Hon köpte massa saker till sin häst och sen "hade hon ingen användning" för det och gav det till J. När Pale kom tillbaka hit på hösten funkade allt bra, men sen skulle C åka till Irland och jobba, hon skull ha med sin häst, J bad att den skulle få stå här en månad först. Jag kunde väl aldrig ana vad som skulle komma....C kom med hästen och stannade här några dagar, J blev som förbytt, kaxig och dryg....dom satt i ridhuset och skrävlade om deras vänner bratsen. Jag skämdes faktiskt då. Sen åkte C, och J skulle ta hand om hästen den månaden innan den skulle åka efter till Irland.Den där hästen var helt galen, när jag öppnade boxdörren möttes jag av en stegrande häst som stod och viftade med hovarna över huvudet på mej, och då skulle jag gå in, byta från natttäcke med hals?! Sen skulle jag sätta på två täcken innan hon skulle gå ut....det var 10 grader varmt då men slaskigt. J skulle ut och rida en dag, jag var klar i stallet och gick in. När jag gick ut 1 1/2 timme senare för att säga till att maten var klar,stod J där ute och skrek så hon var illröd i ansiktet, hon hade ett spö i handen och slog och slog på den stackars hästen....jag blev helt chockad och röt i -Vad f-n håller du på med? Då visade det sej att hon inte kommit ut på ridturen än...hon hade inte fått hästen att lyfta hovarna så hon kunde brodda henne. Jag blev så arg, ledsen och besviken, aldrig hade jag kunnat ana att min goa J skulle kunna uppföra sej så :( Jag sa att i mitt stall slår vi och skriker inte så till hästarna, svaret jag fick gav mej ännu en chock....-Man måste slå och skrika på den här hästen om man ska få henne att lyda!(vilket hon rydligen inte fått ändå) Mitt svar till det var givet- Då ska den hästen i stå här i mitt stall!

Inom ett par dagar hade hästen flyttat och ett par dagar senare flyttade hon Pale också,vi har inte pratat sen dess. Hon var så arg på mej, men jag tror nog att hon mest var arg på sej själv.Sen kom hon inte och städade, hon messade mej och frågade om inte jag kunde göra det...-Visst, men du vet vad det kostar?Det blev ett j-a liv för jag ville ha betalt för att städa efter de två hästar hon haft här.Precis som om min tid och vår vänskap inte var värd något.
Jag har inte en aning om hur det gått med den hästen, jag följde hennes blogg ett tag, men inläggen kom mer och mer sällan och till slut upphörde dom.Pale är en duktig hopphäst och tävlade för fullt sist jag forskade, då var han utlämnad på foder. 

Enligt mej så är det inte konstigt om hästen blir galen och ilsken, om ägaren och de runt den anser att hon behöver stryk så fort man ska göra något.Trodde dom verkligen att jag skulle ta spö med på morgon och börja med att klappa till henne som morgonhälsning?

KOMMENTARER:

 • Nina Liljedahl säger:
  2013-09-16 | 15:55:52
  Bloggadress: http://stallskogalund.blogg.se

  Men usch och fy så hemskt!!
  Jag kan inte för mitt liv begripa hur människor kan behandla djur så ovärdigt!
  Hur tänker de? Tänker de alls?
  Varför vill man ägna sig åt hästar när man ändå inte verkar respektera dem?
  Ja ibland blir man inte klok på människan...så mycket skada som vi ställer till med, både i stort och smått, här på vår jord :-(

  Det var bra att du markerade att sånt beteende inte fick förekomma hos dig!

 • Erika Pettersson säger:
  2013-09-16 | 19:35:44
  Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/

  Sv.
  Finna ingen värme i skåpet, men ett annat rum för täcken skydd m.m. där det även finns tvättmaskin. :)

 • cicci säger:
  2013-09-16 | 21:37:32
  Bloggadress: http://bonnaliv.wordpress.com

  Sjukt!!! Finner bara det ordet för va du beskriver...
  KramC

 • Titti säger:
  2013-09-17 | 07:16:51
  Bloggadress: http://livetpavischan.blogg.se

  Men fyyyyyy!!! Man får väl inte spöa hästarna heller!! Det är ju inget annat än misshandel! Skulle gott få sig några spörapp själv den där!! Hur faan tänker folk? Lydnad kommer från tillit tycker jag,vänlig men bestämd!
  Sv;Jaa föl borde det då bli i Julis mitt eller så. Hon har ju inte brunstat om nåt mer så,hoppas hoppas...

 • Camilla säger:
  2013-09-17 | 10:39:17
  Bloggadress: http://bbqridtravare.blogg.se

  oj urs och fy vilken hemsk historia men tyvärr så är dte ofta så med hästmänniskor.. Det är både hemskt och lite läskigt. Jag är glad att Quicken är spö rädd, jag har ju aldrig spö med mig förutom när vi just tränar på att inte vara rädd för spöt. Men på kliniken tänkte dom kasta in ett spö till mig innan dom ens fråga när jag skulle longera.

 • Anna säger:
  2013-09-18 | 12:52:48
  Bloggadress: http://annashastliv.blogg.se

  fy:(
  En av anledningarna till att jag flyttad nu var att de andra i stallet tycker det är helt ok att prygla hästen när den inte förstår för att dom själva gör fel..står inte ut med sådant:(

Kommentera inlägget här: