marresmams.blogg.se

Tumma aldrig på säkerheten

Kategori: Tankar

I går såg jag ett foto på ryttare utan hjälm, enligt mej är det idiotiskt att sätta sej på en hästrygg utan hjälm...
hur snäll hästan än är så kan den ju få panik över något,
det är levande varelser som vi inte kan styra över in i sista rörelse.
 
Förlåt C, men efter du läst detta kanske du förstår min reaktion?!
 
Brigade stod i ett ganska stort stall när han först kom till Sverige, där fanns en kille som var lite väl kaxig...
han red oftast utan hjälm. Vi andra tyckte han borde ta ansvar och vara ett gott föredömme för de yngre....
Vid ett tillfälle hade jag lånat stallets absolut snällaste häst till en hoppträning, det var varmare än varmt och jag bestämde att rida utan västen och tänkte strunta i hjälmen också....jag var ju redan svettig i skallen liksom och den där hästen har aldrig gjort något oförutsett......
men precis innan jag satt upp åkte hjälmen på iallafall....som tur var.
Jag hade inte levt idag om jag inte tagit på den....jag gjorde en ordentlig flygtur och i luften lyckades hästen träffa mej i huvudet med en kick...den bulan jag fick i skallen trots hjälmen....som blev sprucken och bucklig, redo för soptippen....herregud, jag ryser när jag tänker det....
jag svimmade av och när jag vaknade till förstod jag inget annat än att jag skulle hoppa.
Instruktören fick nog en ordentlig chock, för han började bygga om banan till en lite lättare.....till mej!  
Självklart lät de andra mej inte sitta upp igen.
Jag var förvirrad i flera dagar efter den där smällen kan jag säga...TROTS HJÄLM!!!
 
Vad som hände var att vi kom mot en trekombination, kanske lite för svår för varmblodet jag red,
han stannade på tredje hindret ett par gånger men slutligen tog han det,
han stannade till, jag trodde han skulle vägra igen men han hoppade rakt upp, jag hängde inte riktigt med, studsade och landade bakom sadeln, hästen gjorde det enda naturliga och kickade iväg mej.
Sparken kunde lika gärna träffat i ansiktet eller på halsen,
men den träffade ca 2-3 cm från hjälmkanten över örat.
 
Jag kan tacka min skyddsängel att jag klarade mej, mitt hjärta hade helt enkelt inte gjort slut på sina slag.
Efter denna upplevelse kan jag bara tycka det är dödspiloter som rider utan hjälm...
varför utmana ödet mer än nödvändigt?
Hur mycket ska man kräva av sin skyddsängel?
 
Jag vill gärna höra era andras åsikter om att rida utan hjälm,
jag vet ju att i högre dressyr och i westernridning är det hattar....men under träningen eller vi vanliga fritidsryttare?
Vad finns det för anledning?
 
 
 
En annan sak jag funderat på.....varför har jag inte samma energi och målmedvetenhet som spindeln?
 
 
Ha det bäst,
Marianne
 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • || mannen som kan prata om hundar || säger:
  2013-09-09 | 12:01:41
  Bloggadress: http://www.henrikolsson.eu

  Ja, alltså hjälm känns ju som ett måste!!

 • sussi säger:
  2013-09-09 | 12:13:53
  Bloggadress: http://siouxzie.blogg.se

  Tycker helt ärligt inte om när de rids utan hjälm,
  gjorde de själv ett tag för länge sen men har sen dess blivit både klokare och äldre haha...
  I övrigt brukar ja bara säga iaf till mina elever att ja inte uppskattar ridning utan hjälm men att så länge de är vuxna människor bestämmer de själva ( de privata alltså på ridskolan måste alla bära hjälm så klart)

 • Camilla säger:
  2013-09-09 | 13:18:56
  Bloggadress: http://bbqridtravare.blogg.se

  oj oj oj vilken tur du hade jag tycker inte heller att man ska rida utan hjälm. Dock har jag suttit upp i bland när jag jobbar NH och insett att jag inte ha hjälm på mig.
  Då är ju inte grundtanken att jag ska sitta upp utan mitt i arbetet har jag kommit på att detta måste jag testa, och så kommer man på sig själv att det är för lätt på huvudet =S

  Men även om dte är varmt så vill jag gärna ha kvar mitt huvud med en fungerade hjärna i.

  SV:ja verkligen men jag tror att jag kan ta av lindan snart för det läker så fint =)

 • Erika Pettersson säger:
  2013-09-09 | 19:30:00
  Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/

  Jag kasta mig upp barbacka häromdagen på Raski i hagen.
  För att rida till stallet igenom hagen då den är så stor så de är hemskt o gå o hämta dom när dom står längst bort.

  Men glad att Raski & Findus får ha den hagen för där har dom tillgång till ligghall med fungerande vattenkopp, utöver sitt stora badkar med automatiskt vatten.

  Menfick svårt o gå p.g.a foten, men glömde hjälmen i stallet.
  när ja väl skritta några steg gled jag lite då jag red i leggings min tanke var direkt HJÄLP jag har ingen hjälm är jag störd i huvudet.

  Skrittade en bit till innan de börja bli knögligt o dant i hagen, satt av o gick.
  men efteråt hade jag en olustig känsla i kroppen, jag rider aldrig mer utan hjälm även om Raski är världens snällaste på de där sättet.

  inget hände, men ändå kände jag en oros känsla i kroppen.
  hjälm är så viktigt, om jag åkt av kunde de gått illa.
  så de fick mig o vakna till, aldrig mera.

  Hjälm på, punkt slut!

 • Maria säger:
  2013-09-09 | 23:41:34

  Klart man ska ha hjälm alltid!!!

  Jag vet varför du inte har samma energi å målmedvetenhet som spindeln....För att du är rädd för dem!!
  Puss å kram från "lilla mig" som nästan alltid även har säkerhetsvästen på :)

 • cicci säger:
  2013-09-09 | 23:48:46
  Bloggadress: http://bonnaliv.wordpress.com

  Hm... jag väljer väll hjälmen framför hatt om jag ska va ärlig . Jag litar till 1000 på pippi men inte andra som är ute som för inte så längesen vi nästan blev påkörda :/
  Hmm... sett på insta hur det tog fart :S

  Ne jag tycker som så att alla får ta sitt egna ansvar över sin egna säkerhet :) nog för att jag brukar påminna om hjälmen om någon går ur stallet o har glömt . Kram C

 • Kerstin säger:
  2013-09-10 | 09:16:29
  Bloggadress: http://stallrosen.bloggplatsen.se

  Hjälp på! Jag har glömt någon gång och ändå ridit iväg. 1:a gången det hände så stod jag vid en hårt trafikerad väg och väntade på att få gå över. Just i den korsningen så hade man som sagt en hårt trafikerad väg framför sig och järnvägen bakom sig. När jag stod där så insåg jag vad tokigt det var och som om det inte va nog så stannade en bil med en mamma till en av mina ridelever och ifrågasatte mig.. Behöver jag säga att det tog lååååååång tid innan jag glömde hjälmen igen. Har hänt 3 gånger under den tid jag bott här. Alla gånger har det varit lite stress och barnen som ska med på någon ponny. Oftast har jag inte ens märkt det förrän vi kommit ut i skogen redan. Men som fd instruktör så har jag sett så mkt så HJÄLM PÅ!!

 • Nina Liljedahl säger:
  2013-09-10 | 14:08:30
  Bloggadress: http://stallskogalund.blogg.se

  Men fy vilken otäck upplevelse du har varit med om! Vilken tur att du hade hjälm!!

  Själv rider jag naturligtvis aldrig utan hjälm! Skulle aldrig falla mig in. Jag vill ju gärna leva ett tag till...och ridning är ju farligt ändå, även om man har hjälm på huvudet.

  Däremot så vill ju ungdomar ibland bli fotade på sina hästar, utan hjälm på huvudet. Gärna iklädd fina klänningar och barbacka.
  Det har även Minou velat ett par gånger och jag har snällt gått med på det och fotat henne. Visst kan olyckan vara framme just då, men oftast är det ju inte "riktig ridning" utan mest skritt eller stillastående med (helst) vacker bakgrund, så det ska bli fina foton. Lämpligheten i att göra så här kan man ju diskutera, man bör ju för sin egen skull alltid ha hjälm när man sitter till häst. Men ibland kanske man kan få frångå regeln bara för att få några fina minnesbilder (och hoppas på att allt går bra, då det inte blir dåliga minnen av det hela i stället).

  Jag har ett par grannar, de är äldre än jag. Mannen är duktig dressyrryttare och domare, kvinnan är duktig ryttare. Nu har de inga hästar, men när de hade det red de ALDRIG med hjälm. Jag kan absolut inte fatta varför, hur duktig man än är så kan ju olyckan vara framme.
  En midsommarafton mötte jag dem ridandes här på byvägen, som vanligt hade de inte hjälmar på sig men vad som var ännu värre var att mannen dessutom satt och rökte när han red! Hur dum får man vara ?? Det är ett ögonblicks verk att hästen blir skrämd, man tappar balansen och cigaretten hamnar på hästen - även om man är en mycket duktig ryttare.
  Usch ja, det där glömmer jag aldrig och jag blir lika upphetsad varje gång jag tänker på det (undrar vem som är mest störd i det här sammanhanget, egentligen hihi).

 • Anna säger:
  2013-09-10 | 14:22:30
  Bloggadress: http://anaby.bloggplatsen.se

  Jag var med om en ganska allvarlig ridolycka med min förra häst när jag höll på att rida in henne 1992. På den tiden bodde vi i Västerås och det är var kring Påsk så det var lerigt och blött. Jag, L-O och en kompis till oss hade åkt till stallet så att jag skulle rida på Zimé. Jag skulle bara ta en kort tur på 10 min i skritt och lite trav medans grabbarna skulle mocka...sedan skulle vi äta middag. Hästen kom hem själv och L-O tog bilen för att leta efter mig då han visste vart jag brukade rida. Jag kom gående på vägen och hoppade in i bilen. Men sedan började helvetet...jag hade fått minneförlust TROTS att jag hade hjälmen på mig!!! Jag kommer fortfarande INTE ihåg VAD som hände under den ridturen!! Jag kom INTE ens ihåg att jag hade ridit :O Så trots hjälmen fick jag en SVÅR hjärnskakning med en lättare hjärnskada som innebar att jag tappade ord. Eller jag hittade inte igen dem....kunde inte hitta kastrull, klocka osv. Jag såg dem framför mig men kunde INTE komma på vad de hette. Tog ca 1 år innan jag var "normal" igen!! Från början var hela veckan borta för mig. ...jag hade ingen aning om vad jag hade gjort!!! Fick rådet av läkaren att rekonstruera hela veckan och efter det fattas det endast 9 timmar...de timmarna som jag tillbringade i stallet och på Sjukhuset. Jag tror själv att kroppen har VALT att förtränga min upplevelse med min avfallning för att skona mig så att säga. Jag är glad att jag lever och är så pass frisk som jag är. Hade jag INTE haft hjälm är jag väldigt säker på att jag INTE skulle ha levt idag!!

  Jag rider ALLTID med hjälm!! Oavsett vilken häst jag rider...min egen eller andras!!

  Dock kan jag sitta upp och bli fotad i hagen utan hjälm 1 gång per år. Men det är enda gången jag sitter upp utan hjälm...dvs vid speciella tillfällen och sällan.

  Pga av en annan ridolycka (med samma häst) där jag gick omkull över ett hinder och hästen trampade mig när hon steg upp och bröt mina revben på höger sidan....använder jag oftast väst vid hoppning. Nu har jag varit "dålig" på det när vi har hoppat låga hinder under sommaren i värmen jag och T. Men nu när vi kommer att hoppa lite högre hinder blir det tveklöst väst på!!

  Självklart är det upp till var och en att bestämma om man har hjälm på sig eller inte när man rider. Men man kan ju tycka att sunt förnuft säger att man ALLTID ska ha hjälm när man rider!! Hästar är ju oberäknerliga även om det oftast är snälla djur...men blir de rädda så blir de rädda...

  Och en väst skyddar inte hela kroppen men ger ändå en bra "försäkring" på vissa utsatta kroppsdelar..tycker jag.

  Mvh Anna & Tabasco:)

 • Ylva säger:
  2013-09-10 | 15:47:26
  Bloggadress: http://www.ylvablom.se

  Jag håller med. Skulle aldrig rida utan.

Kommentera inlägget här: